fbpx

Blog

Az online oktatás és tanulás az oktatás jövője

Az osztályteremben való fizikai jelenlét már nem az egyetlen tanulási lehetőség – legalábbis az internet és az új technológiák térnyerésével. Manapság bármikor és bárhol hozzáférhet egy minőségi oktatáshoz, amennyiben hozzáfér egy okos eszközhöz. Most egy új korszakba léptünk – az online oktatás forradalmába.

Nem szabad lebecsülni az interneten történő oktatás körüli szkepticizmust sem. Oktatóként nehéz lehet megérteni azt a koncepciót, hogy a hagyományos tantermet el kell hagyni, különösen, ha szembe kell nézni az Internet nevű hatalmas térrel. Ez azonban nem elég ok arra, hogy elzárkózzon ettől az alternatívától, amely sok diák számára járhatóbb útnak, sőt hasznosabbnak is bizonyult.

Az Egyesült Államokban például a felsőoktatási hallgatók több mint 30 százaléka legalább egy távoktatást is végez.

Ezt Babson Survey Research Group egyik friss felmérése támasztja alá.

Az online oktatás ésszerű választás, akár tinédzsernek, akár felnőttnek. Diákként ez a tanulási módszer remek lehet egy nehéz tárgyban való fejlődésben, vagy egy új készség elsajátításában. 

Íme további öt ok, hogy miért kellene bekapcsolódnia az online tanulásba és oktatásba!

1. Rugalmas. 

Az online oktatás lehetővé teszi a tanár és a hallgató számára, hogy beállítsák saját oktatási és tanulási ütemüket, és fokozott rugalmasságot jelent az egyéni ütemterv beállítása is, amely mindenki számára megfelel. Ennek eredményeként az online oktatási platform használata lehetővé teszi a munka és a tanulmányok jobb egyensúlyát, így nem kell semmiről lemondani. Az online tanulás létfontosságú időgazdálkodási ismeretekre tanít  , ami megkönnyíti a megfelelő munka-tanulás egyensúly megtalálását. A diák és a tanár közös napirendje mindkét felet arra ösztönözheti, hogy vállaljon új feladatokat és nagyobb önállósággal végezze a munkáját.

2. A programok széles választékát kínálja. 

Egy olyan hatalmas és széles térben, mint az internet, végtelen készségfejlesztő kurzus és tantárgy van. Egyre több egyetem és felsőoktatási iskola kínálja programjainak online változatát különböző szinteken és tudományterületeken. A zeneszerzéstől a kvantumfizikáig minden érdeklődő számára vannak lehetőségek. A program online elsajátításának lehetősége szintén nagyszerű, hiszen hivatalos bizonyítvány, oklevél vagy diploma szerezhető anélkül, hogy a diák fizikailag betenné a lábát egy egyetemi campusra, vagy más oktatási intézménybe.

3. Az online oktatás hozzáférhető. 

Az online oktatás lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontjáról tanuljon vagy tanítson. Ez azt jelenti, hogy nem kell ingázni egyik helyről a másikra, vagy szigorú menetrendet követni. Ráadásul nemcsak időt takarít meg, hanem pénzt is spórol , amelyet másra fordíthat. A virtuális tanterem bárhol elérhető, ahol internetkapcsolat van, és kiváló alkalom az unalmas utazás hasznos eltöltésére.

4. Testreszabott tanulási élményt tesz lehetővé. 

Korábban már említettem, hogy a rugalmasság hogyan segíthet a saját tanulási ütem beállításában. De az online oktatás rugalmasan igazodik az egyes hallgatók egyéni igényeihez és képességszintjéhez is.

Az online osztályok általában kisebbek, mint a hagyományos osztályok. Az online tanulási platformok legtöbbször egyszerre csak egy hallgatót engednek meg, és ez szinte minden esetben nagyobb interakciót és több visszajelzést tesz lehetővé Ön és oktatója között.

Gyakran hozzáférhet nagyon változatos anyagokhoz, például videókhoz, fotókhoz és e-könyvekhez online, és az oktatók más formátumokat is integrálhatnak, például fórumokat vagy beszélgetéseket az órák javítása érdekében. Ez az extra tartalom pedig bármikor, bárhonnan elérhető, amely dinamikusabb és személyre szabottabb oktatást kínál.

5. Az online oktatás költséghatékonyabb, mint a hagyományos oktatás. 

A személyes oktatási módszerektől eltérően az online oktatás általában olcsóbb. Gyakran a fizetési lehetőségek széles skálája azt is lehetővé teszi, hogy részletekben vagy modulonként fizessen. Ez jobb költségvetési gazdálkodást tesz lehetővé. Sokan kedvezményekre vagy ösztöndíjakra is jogosultak, ezért az ár ritkán magas. Pénzt takaríthat meg az ingázás elkerülésével és az órai anyagokkal is, amelyek gyakran ingyenesen elérhetők. Más szavakkal, a monetáris befektetés kisebb, de az eredmények jobbak lehetnek, mint a hagyományos lehetőségeknél. 

Ez persze csak 5 ok az online oktatás választására, hogy miért gondolja manapság a hallgatók 90 százaléka, hogy online tanulni ugyanolyan jó vagy jobb, mint a hagyományos tantermi tapasztalat. Minden hallgatónak fel kell mérnie egyedi helyzetét, és az igényeinek és céljainak megfelelően kell döntenie. Bár az online oktatás alternatívája nem mindenkinek való, mégis kényelmes, gyakorlatilag végtelen lehetőséggel a hallgatók és oktatók számára.

Zárszóként megjegyezném, hogy az online oktatásban való részvétel véleményem szerint csak akkor működhet jól, ha mind az oktató, mind a diákok azt önként, saját akaratukból választják, és nem kényszer hatására. A mostani helyzetben, főként a középiskolák online oktatási törekvései ugyan dicséretesek, de még bőven van hová fejlődni ezen a területen. Egy igazán jó oktatási platform tanfolyamán való részvétel, mind a tanárnak, mind a diákjainak élményalapú oktatást jelent és nem nyűgöt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email