fbpx

Blog

MIÉRT KELLENE OLVASNOD MINDEN NAP?

Mikor olvastál utoljára könyvet, vagy egy hosszabb folyóiratcikket? A napi olvasási szokások középpontjában a rövid bejegyzések, a Facebook-frissítések vagy a sampon csomagolásán levő leírás található?

Ha az olyan emberek közé tartozol, akik nem szoktak rendszeresen olvasni, akkor bizony hátrányból indulsz.

Az olvasásnak számos előnye van, és íme rögtön 10 előnye, hogy kezdj TE is bele mielőbb.

1. Mentális stimuláció

Tanulmányok kimutatták, hogy a mentálisan stimulált állapot lassíthatja (vagy esetleg megelőzheti) az Alzheimer-kór és a demencia előrehaladását, mivel aktív és elfoglalt agyad megakadályozza azok elharapózását.

Csakúgy, mint a test bármely más izma, az agy is megköveteli a rendszeres ,,testmozgást”, hogy erős és egészséges maradjon. Ezért a „használd vagy mondj le róla” kifejezés különösen praktikus, ha eszedbe jut az olvasás kapcsán is. A rejtvényfejtés és a játékok, például a sakk használata szintén célszerűek a kognitív stimuláció szempontjából. 

2. Stresszcsökkentés

Nem számít, mennyi a stressz a munkahelyeden, a személyes kapcsolataidban vagy bármely más területen, amivel a mindennapi életben szembesülnöd kell, mindez elillan, amikor belefeledkezel egy izgalmas történetbe.

Egy jól megírt regény más tájakra is eljuttathat, míg egy érdekes cikk eltereli a figyelmed és megtart Téged a jelenben. Hozzásegít, hogy a feszültség elpárologjon és lehetővé teszi a kikapcsolódást.

3. Tudás

Minden, amit olvasol, új információkkal tölti meg a fejed, és soha nem tudhatod, mikor jöhet jól. Minél több ismereted van, annál jobban felkészültél arra, hogy bármilyen kihívással szembenézz.

Ezenkívül itt van egy örök érvényű gondolat: ha valaha is szörnyű körülmények között találnád magad, ne feledd, hogy bár minden mást elveszíthetsz – munkát, vagyont, pénzt, sőt egészséget is -, a tudást soha nem veheti el tőled senki.

4. Szókincsbővítés

Ez a 3. ponthoz kapcsolódik:

Minél többet olvasol, annál több szót tanulsz meg, és ezek elkerülhetetlenül beépülnek a mindennapi szókincsedbe.

A megfelelő tagoltság és a változatosan használt, odaillő szavak használata nagy segítséget nyújtanak minden szakmában. Az a tudat, hogy önbizalommal beszélhetsz az idősebb korosztályhoz is, óriási lendületet adhat az önbecsülésednek. Ez akár a karriered is elősegítheti, mivel azok, akik sokat olvasnak, általában választékosan beszélnek és sokféle témában jártassak. Pont emiatt képesek gyorsabban (és gyakrabban) eljutni az előléptetésekhez, mint azok, akiknek kisebb a szókincse és járatlanok az irodalomban, tudományos áttörések területén, vagy nincsenek tisztában a globális eseményekkel.

Az idegen nyelvű könyvolvasás szintén létfontosságú az új nyelvek elsajátításához, mivel egyébként a nyelvet elsajátított személyek ki vannak téve a korlátozott kontextusban használt kifejezések csapdáinak.

5. Memória javítás

Amikor elolvasol egy könyvet, emlékezned kell a karakterek hosszú sorára, azok hátterére, ambícióira, múltjára, valamint a különféle fordulatokra és résztervekre, amelyek minden történetet áthatnak. Egy letehetetlen könyv kapcsán viszonylag könnyedén képesek vagyunk emlékezni ezekre a dolgokra.

Elképesztő módon minden létrehozott új emlék új szinapszist (agyi utat) kovácsol és megerősíti a meglévőket, ami segíti a rövid távú memória előhívását, valamint a hangulat stabilizálását.  Mennyire klassz, ugye?

6. Elemző gondolkodási készségek fejlődése

Olvastál valaha egy izgalmas, rejtélyes regényt, és oldottad meg a titkot, mielőtt befejezted volna a könyvet? Ha igen, akkor képes vagy arra, hogy a kritikus és elemző gondolkodásod bekapcsold. Ilyenkor figyelembe veszed az összes megadott részletet és rendezed azokat a megoldáshoz jutás érdekében.

Ugyanez a részletelemzés képesség jól jön a cselekmény kritizálásakor is. Például annak megállapítására, hogy jól megírt olvasmány volt-e, a szereplők megfelelően kidolgozottak voltak-e, a történet gördülékeny volt-e, stb.

Ha bármikor alkalmad nyílik megbeszélni a könyvet másokkal, akkor világosan elmondhatod véleményed, mivel időt szántál arra, hogy valóban figyelembe vedd az összes érintett szempontot.

7. Fókusz és koncentráció javulás

Őrült gyors világunkban egyszerre millió különböző irányba vonják el a figyelmed, miközben mindennap több feladatot végzel egyidőben.

5 perc alatt az átlagember elosztja az idejét a feladat elvégzése, az e-mail ellenőrzése, pár emberrel való kontaktálás (chat, skype stb.), és az okostelefon figyelése között, miközben a munkatársakkal is együttműködik. Ez a fajta felpörgetett viselkedés megnöveli a stressz szintet, és csökkenti a termelékenységünket.

Amikor könyvet olvasol, minden figyelmed a történetre összpontosul – a világ többi része csak homályosan érzékelhető, és elmerülhetsz minden apró részletben megosztottság nélkül.

Próbálj 15-20 percig olvasni munka előtt (azaz a reggeli ingázáskor, ha tömegközlekedési eszközzel jutsz el oda), és meg fogsz lepődni azon, hogy mennyivel jobban koncentrálsz a munkahelyre érve.

8. Jobb írási készségek

Ez kéz a kézben jár a szókincs bővítésével:

A publikált, jól megírt történetek figyelemre méltó hatással vannak a saját írására, mivel más szerzők stílusának, gördülékenységének és írásmódjának megfigyelése befolyásolja a saját megfogalmazást is.

Ugyanúgy, ahogy a zenészek hatással vannak egymásra, a festők pedig a régi mesterek által kidolgozott technikákat alkalmazzák, ugyanúgy az írók is megtanulják, hogyan kell mások műveit olvasva elkészíteni saját műveiket. Amennyiben tehát írói babérokra áhítozol, kezdetnek olvass minél többet!

9. Nyugalom

A jó könyv elolvasásával járó kikapcsolódás mellett lehetséges, hogy az a téma, amelyről olvasol, hatalmas belső békét és nyugalmat kelt benned.

Kimutatások szerint spirituális szövegek olvasása csökkentheti a vérnyomást, míg az önsegítő könyvek olvasása bizonyos hangulati rendellenességekben és enyhe mentális betegségekben szenvedőknek nyújt segítséget.

10. Ingyenes szórakozás

Habár sokan szeretünk könyveket vásárolni, mert így birtokunkba kerülnek, meglehetősen drága mulatság ez a hobbi. Az alacsony költségvetésű szórakozás érdekében meglátogathatod a helyi könyvtárat, és válogathatsz számtalan szerző kölcsönözhető műveiből. 

A könyvtárakban mindenféle könyv található a verseskötetektől a tudományos művekig. Van izgalmas krimi, romantika, természetismeret, mesekönyv, sci-fi, fantasy, horror, és még sorolhatnám. Mivel ezek az intézmények időről időre frissítik az állományukat és folyamatosan új könyveket kapnak, soha nem fogysz majd ki az olvasmányokból.

Ha véletlenül olyan helyen élsz, ahol nincs helyi könyvtár, vagy mozgássérült vagy, és nem tudsz könnyen hozzájuk eljutni, a legtöbb könyvtárban elérhetőek a könyvek PDF vagy ePub formátumban, így el tudod olvasni őket egy e-olvasón, tableten, a számítógéped képernyőjén, de sok esetben már a telefonodon is.

Számos olyan forrás található online, ahonnan ingyenes e-könyveket tölthetsz le.

A bolygón minden írástudó embernek létezik számára szimpatikus olvasási műfaj, csak esetleg még nem találta meg. Függetlenül attól, hogy az ízlése a klasszikus irodalomban, költészetben, divatmagazinokban, életrajzokban, vallási szövegekben, önsegítő útmutatókban, vagy romantikus regényekben rejlik-e, létezik olyan könyv, ami megragadja kíváncsiságát és fantáziáját.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy vannak olyan olvasmányok, amelyek segítségével hihetetlen módon átalakulhat az életünk. Az Ecademy kurzusai nem csak kikapcsolnak, hanem maximálisan hozzájárulnak a fejlődésedhez. Érdemes egy próbát tenni! Csak válogass, kattints! Jó szórakozást kívánok hozzá!

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email